Red Moon Balkan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1Vampiri postoje Empty Vampiri postoje on Thu Jan 20, 2011 10:11 am

belive.in.us.<3
belive.in.us.<3
Skelet otkriven u jednoj masovnoj grobnici u Veneciji smatra se prvim poznatim primerom vampira o kojem opširno piše jedan tadašnji zvanični dokument.

Patolog i forenzičar Mateo Borini sa Univerziteta u Firenci, u Italiji, pronašao je skelet žene u čijim se široko razjapljenim ustima nalazila - cigla.

Dogodilo se to dok je Borini sa saradnicima otkopavao masovnu grobnicu na ostrvu Lazareto Nuovo u Veneciji, u koju su u srednjem veku sahranjivane žrtve epidemije kuge.

U vreme kad je žena umrla, mnogi ljudi su verovali da kugu šire vampiri koji radije prenose smrtonosnu bolest tako što žvaću pokrov umrlog nego da piju ljudsku krv.

„Grobari su bili obavezni da u usta umrle osobe, koju su za života optuživali da je vampir, pre sahranjivanja stave ciglu kako bi je sprečili da grize i sisa krv žrtava“, ispričao je Borini drevnu legendu časopisu „Nju sajentist“.

Verovanje u vampire najverovatnije se pojavilo zato što se ponekad iz usta umrlog od kuge pojavljivala krv koju je upijao pokrov i koji se, kasnije cepao dok je pokojnik prenošen do masovne grobnice.

Skelet je pronađen u masovnoj grobnici u kojoj su sahranjene žrtve epidemije kuge u Veneciji 1576. godine.

Borini je svoje otkriće nedavno predstavio na sastanku Američke akademije za sudsku medicinu u Denveru, u državi Kolorado, naglašavajući da je „možda reč o prvom vampiru koji je forenzički istražen“.

Ipak, Per Mur-Jansen, patolog sa Državnog univerziteta Vičita u Kanzasu, izjavio je da je sličan skelet pronašao u Poljskoj i ocenio da je „Borinijevo otkriće uzbudljivo, ali da je pomalo smešna tvrdnja da je reč o prvom vampiru naučno istraženom“.

Borini, međutim, ukazuje da se njegovo istraživanje bavilo najranije otkrivenim grobom kao „arheološkom lokacijom koja pruža uvid i dokaz postojanja egzorcizma protiv vampira“.Vampiri postoje Tumblr10
https://avenueglitter.forumcroatian.com

2Vampiri postoje Empty Re: Vampiri postoje on Sun Mar 06, 2011 11:07 am

Anette
Anette
Ma pusti to ^^
Ova nova generacije mi se sve više sviđa xD

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum


Free forum | © PunBB | Free forum support | Report an abuse | Forumotion.com